lauantai 28. marraskuuta 2020

Riivatun kakara ja naapureiden kolehti

Miltä tuntuu, kun koko naapurusto haluaisi päästä lapsestasi eroon? Monelle vanhemmalle tämä on varmasti aika vieras ajatus. Miksi ihmeessä joku ajattelisi, ettei lapseni ole toivottu tyyppi lähiympäristössään.

Kuitenkin osalle vanhemmista lähiympäristön nurja suhtautuminen omaan lapseen on hyvinkin tuttua. Erityisen vilkkaat, sosiaalisesti haastavat ja helposti tulistuvat lapset joutuvat monesti hankauksiin naapureiden ja toisten lasten kanssa. Kun tietyn lapsen toiminta synnyttää riitaa kaveriporukassa tai tietty lapsi keksii aina ne hulluimmat ideat, ei kavereiden vanhemmilta tai muilta lähiympäristön aikuisilta välttämättä riitä ymmärrystä lasta kohtaan.

Tuskin tilanne on kuitenkaan niin paha kuin Eemeli-kirjassa kuvataan. Itseni tämä kirjan kohta sai miettimään, kuinka vahvana äiti tuossa tilanteessa jaksaa puolustaa lastaan ja uskoa tähän kaikesta huolimatta.

Eemelistä kertovassa tarinassa kissankulmalaiset keräävät kolehdin, jotta voivat lähettää Eemelin Amerikkaan. He ovat niin läpeensä kyllästyneitä Eemelin metkuihin, että antavat rahaa päästäkseen Eemelistä eroon. Tuohon aikaan rahat olivat maaseudulla vähissä eli motivaation Eemelistä eroon pääsemiseksi on pitänyt olla kova.

Mitä tekee Eemelin äiti, kun kyläläiset kiikuttavat kolehtirahoja hänelle? Hän hätää rahantuojat pois, käskee heitä häpeämään ja muistuttaa, että Eemeli on hyvä poika.

Äidin rakkaus kestää, vaikka koko kylä syrjii. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti