torstai 6. marraskuuta 2014

Viisi vuotta muutti kaiken

Mikä olisi niin hyvää journalismia, että siitä kannattaa maksaa? Tätä pohti Janne Zareff tänään julkaistussa kirjoituksessaan Journalisti-lehdessä.

Kotiäitinäkökulmasta vastauksen löytäminen tuohon kysymykseen on tullut yhä vaikeammaksi niiden viiden vuoden aikana, joina minulla on ollut lapsia.

Olen tilannut kahta perhelehteä. Ensimmäisen lapsen aikana Vauva-lehteä lyhyen aikaa ja nyt Perhe-lehteä puolen vuoden ajan. Lisäksi olen säännöllisesti lukenut näitä ja muita perhejulkaisuja irtonumeroina.

Olen siis maksanut lehtiyhtiöille muutaman lyhyen tilauksen verran, yhteensä ehkä viisikymmentä euroa. Olen ollut melko tyytyväinen saamaani sisältöön: se näyttää kauniilta ja on hyvin tehtyä. Monesti olen myös pettynyt, koska luvattu sisältö on jäänyt paljon pinnallisemmaksi kuin olen odottanut.

Perhelehdille on tullut viidessä vuodessa kova kilpailija sosiaalisesta mediasta ja etenkin facebookin keskusteluryhmistä.

Viisi vuotta sitten vielä lähinnä naureskelin äitien verkkokeskusteluille. Nyt seuraan niitä mielelläni.

Ensimmäisen lapsen aikana silmäilin silloin tällöin samaan aikaan odottavien äitien keskustelupalstaa Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Tuon palstan seuraaminen tai muutkaan keskustelupalstat eivät kuitenkaan olleet kovin kiinnostavia, koska niillä oli liian erilaisia ihmisiä, liikaa hölynpölyä ja käyttöliittymä oli hankala. Nokiassani ei ollut edes nettiliittymää.

Tänä vuonna liityin sattumalta facebookissa ryhmään, jossa myydään ja ostetaan käytettyjä tuotteita, mutta käydään myös keskusteluja vanhemmuudesta. Ryhmässä on yli 6 000 jäsentä, keskustelu on jatkuvaa ja aktiivisia keskustelijoita on paljon. Älypuhelimella ryhmän seuraaminen on liiankin helppoa.

Suurimmaksi osaksi keskustelu ryhmässä pysyy asiallisena, toisin kuin moni verkkokeskustelu. Toki tuollakin on paljon epäkiinnostavia aiheita tyyliin – kattila paloi pohjaan, mitä teen? Sukkahousut ratkesivat, mistäköhän saisi uusia?
Näitä on kuitenkin vähän suhteessa keskusteluiden määrään.

Ryhmä on yksittäisten ihmisten ylläpitämä, eli ainakaan tuosta palstasta ei tipu rahaa journalisteille. Kiinnostavaa olisi tietää, kuinka paljon ylläpitäjät käyttävät omaa aikaansa palstan ylläpitoon ja seuraamiseen ja mitä he siitä kokevat saavansa.

Kun aiemmin lehdet olivat ihmisille tärkeitä, koska vain niistä näki televisio-ohjelmat, myös tuo palsta tarjoaa vastaavan funktion. Sieltä voi seurata itseä kiinnostavia myynti-ilmoituksia ja myydä omia tavaroitaan.

Monesti ryhmän keskusteluissa päästään vähintään yhtä pitkälle aiheen käsittelyssä kuin keskiverrossa lehtijutussa, kirjoittajat kertovat avoimesti omista kokemuksistaan ja näkökulmia on paljon.

Samasta aiheesta ei enää kiinnosta lukea lehtijuttua, kun on seurannut aihetta jo pitkään verkkokeskustelussa.

Fb-puheen heikkoutena on tietenkin sen sotkuisuus, koska välissä ei ole journalistia muokkaamassa kommentteja hyvin rakennetuksi kokonaisuudeksi.
En kuitenkaan koe sitä kaipaavani, koska voin poimia massasta oleellisimman.

Mistä sitten olisin valmis maksamaan, kun somessa käytävä keskustelu on kuin kelpo lehtijuttu?

Visuaalisuudesta? Ehkä.
Hyvistä tarinoista? Ehkä, tosin en ehdi lukea romaaneitakaan.
Monipuolisesta, syvällisestä tiedosta, joka pohjaa tutkimuksiin? Kyllä, kasvatusaiheisia tietokirjoja olen ostanut tänä vuonnakin. Niitä on hyvä lukea, jotta osaa poimia nettikeskusteluista sen oleellisimman.

2 kommenttia:

  1. Uskoisin, että journalismin yksi suurimmista kilpailijoista on ja tulee jatkossa yhä voimakkaammin olemaan blogit. Monissa blogeissa toiminta on ammattimaistunut roimasti ja niissä tuotetaan paikoittain jo todella laadukasta sisältöä. Lisäksi blogien suola on osaltaan hyvässä keskustelussa - siihen ei ainakaan printtimedia pysty. Blogien vallasta kertoo sekin, että suuret lehtitalot haalivat yhä kasvavissa määrin talliinsa bloggareita. Tiedän myös muutaman suositun bloggarin harkitsevan bloginsa muuttamista maksulliseksi ja maailmalla niin ovat jotkut onnistuneesti tehneetkin. Toisaalta blogit ovat tarjonneet väylän päästä toimittajaksi ilman minkäänlaista alan koulutusta - ainakin muutama suosittu bloggari tekee toimittajan nykyään myös toimittajan ja sisällöntuottajan hommia lehtitaloille. Mitä palkkaan tulee niin Suomessakin kourallinen bloggareita tienaa jo ihan useamman tonnin, jopa 6000 euron kuukausipalkkaa blogillaan - ei mikään pieni bisnes siis.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Katja! Blogit ovat tosiaan kovia kilpailijoita etenkin aikakauslehdille. Monilla blogeilla on oma vahva yhteisö, jonka ansiosta blogeissa käyty keskustelu on kiinnostava. Yhteisöjen rakentamisessa perinteiset mediat ovat olleet hitaita, mutta opettelevat sitä. Esim. juuri palkkaamalla bloggareita, kuten mainitsit.
    Yksi blogien ongelma on läpinäkyvyys eli kuinka hyvin ne tuovat esiin mahdolliset kirjoittajan sidonnaisuudet.Toisaalta monet lukijat ovat valveutuneita eli huomaavat, jos heitä aletaan vedättää. Kriittinen lukutaito on yhä tärkeämpää :-) Varmasi myös blogeille tulee selkeämmät pelisäännöt kun niden merkitys kasvaa..

    VastaaPoista