maanantai 10. marraskuuta 2014

Ikioma majakka syntyy sokeripaloista


Suhtautumiseni askarteluun on kaksijakoinen. Inhoan koriste-esineitä ja turhaa tavaraa eikä kodissamme ole tilaa millekään ylimääräiselle (Lasten leluja ei kai voi pitää ylimääräisenä. Niiden virta vaikuttaa loputtomalta).
Toisaalta minusta on rentouttavaa tehdä asioita käsilläni, kunhan tekeminen ei ole pikkutarkkaa pipertämistä ja valmista tulee nopeasti.

Sovin siis hyvin askartelemaan lyhytjännitteisten alle kouluikäisten kanssa, ja onkin tosi ihanaa, että omien lasten kanssa pystyy jo värkkäilemään kaikenlaista.

Tänä syksynä olen käynyt esikoisen kanssa Arkissa eli Lasten  ja nuorten arkkitehtuurikoulussa. Vanhin lapsistamme on innokas rakentelija ja jaksaa puuhata rakennelmiensa parissa tuntikausia itsekseen. On ollut tosi virkistävää voida viettää hänen kanssaan kahdestaan 1,5 tuntia viikossa puuhassa, josta lapsi nauttii.

Itsekäs motiivini Arkkiin menemiseen oli, että saan sieltä vinkkejä lasten kanssa askartelemiseen ja voin soveltaa oppeja kotona. Olen nimittäin tehnyt aiemmin lähinnä käsitöitä enkä juurikaan sellaisia askarteluja, joita voisi lasten kanssa tehdä.

Tähän mennessä valmiiksi on tullut kuvassa oleva majakka.


Majakan ja saaren tekemiseen käytettiin tapettiliisteriä, sanomalehtisilppua, pullomaaleja (akryylimaalia), kuumaliimaa, sokeripaloja sekä erilaisia puukeppejä. Hommaan meni kolme kerhokertaa eli yhteensä 4,5 tuntia. 

Jos joku innostuu majakasta, niin tässä tiivistettynä miten se syntyy. Ensiksi isohkolle pahvinpalalle muotoillaan saaren maanmuodot. Ne tehdään tapettiliiteristä ja sanomalehtisilpusta. 

Silppusotkua kannattaa laittaa koko saaren alueelle, jotta se erottuu ympäröivästä merestä. Kallioiden kohdalle silppusotkua tulee paksummin. Hirmuisen paksuja kökkäreitä ei kannata tehdä, jotta kasat kuivuvat eivätkä homehdu. Majakan paikka kannattaa merkitä niin, että sen kohdalla on riittävän kokoinen tasainen paikka.

Lisää kuvateksti

Saaren kuivuttua se maalataan halutun väriseksi.

Varsinainen majakka on tehty sokerinpaloista. Majakka voi olla minkä mallinen tahansa, pyöreä, neliskulmainen tai siinä voi yhdistää eri muotoja. Sokeripalat yhdistetään toisiinsa kuumaliimalla. Kuumaliimaa ja pyssyjä saa marketeista. Kuumaliiman käytössä tarvitaan aikuista, koska pyssyn kärki on tulikuuma ja sen kanssa pitää olla tarkkana. 


Erilaisia rakennuksia voi saarelle tehdä niin paljon kuin jaksaa, esikoinen olisi varmaan tehnyt niitä loputtomasti. Lopuksi majakka maalataan.

Olemme tehneet tapettiliisterillä lasten kanssa myös ilma-aluksia ja isänpäivälahjaksi teimme massasta lasten kädet. Mutta niistä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti