maanantai 5. tammikuuta 2015

Miniasuntojen ratkaisuja myös perheille


Tänään Hesarissa Tuomas Niskakangas kirjoitti jutussaan pääkaupunkiseudun kaavoittamisesta ja sen vaikeudesta (en löytänyt juttua netistä). Koska tonttimaata tuntuu olevan vaikea saada tehokkaasti käyttöön, näyttää väistämättömältä, että asuntojen hinnat vain nousevat nykyisestä. Jutun mukaan maan sisäinen muuttoliike jatkuu ainakin 20 – 30 vuotta.

Omassa elämässäni tämä tarkoittaa, että isompi asunto tulee olemaan kallis hankinta. Se saattaa tulla eteen viimeistään siinä vaiheessa kun lapset ovat teini-iässä. Vaikka kuinka toivoisin, että asuntoja kaavoitettaisiin todella ripeästi lisää ja hintataso järkiintyisi, niin näin tuskin tulee tapahtumaan.

Nykyisin asumme 90 neliön neliössä. Pohja on perinteinen, kolme huonetta ylhäällä, olohuone ja keittiö alhaalla. Pärjäämme näillä neliöillä ja lähes olemattomalla säilytystilalla siten, että karsimme tavaraa emmekä harrasta mitään tilaavievää kotona (kuten ompelua tai nikkarointia). Jalkapalloa ja sählyä pystyy näköjään pelaamaan vaikka kuinka pienessä olohuoneessa.

Olemmekin mieheni kanssa vitsailleet tehneemme 200 000 euron innovaation, kun keksimme, että voisimme rajata olohuoneen liukuovilla makuuhuoneen ja olohuoneen yhdistelmäksi.

Sattuikin sopivasti, että netissä tuli vastaan tällainen video, jossa esitellään taitettavia huonekaluja. Tuollainen sänky seinälle, niin olohuoneesta saisi toimivan oleskelutilan.

Luulisi, että kasattaville huonekaluille olisi tilausta, kun asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla aina vain nousevat. Silti jotenkin hirveän vankassa omassakin päässä on se, että olohuoneen on oltava olohuone, keittiön keittiö ja jokaisella lapsella on oma huone. Tarkemmin ajateltuna tuo on varsin uusi ja turhan jumiutunut ajatus. Pitkään Suomessakin asuttiin pirteissä, joissa kaikki olohuone, keittiö ja makuuhuone olivat samassa tilassa.

Kun elintaso nousi, lisääntyi myös huoneiden määrä. Nykyisinkin olisi tietysti mahdollista muuttaa lisätilan perässä pois pääkaupunkiseudulta. Mutta välttämättä pelkkä lisätila ei kaikille tarkoita elintason nousua. 

Ehkä asioita voisi ajatella uudella tavalla myös huoneiden käyttötarkoitusta miettiessä. YIT markkinoi sinkuille miniasuntoja, joihin voi halutessaan ostaa valmiiksi asennettuina kasattavia huonekaluja. Rakennusliikkeiden kannattaisi miettiä, pitäisikö uudenlaisia ratkaisuja tarjota myös perheille ainakin pääkaupunkiseudulla.

Edelleen taitaa vaan elää vahvana ajatus, että suomalainen perhe haluaa omakotitalon omalla tontilla. Hyvä haave sekin, tosin ei jokaisen perheen unelma.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti