sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kummastelua kuplasta

Jokainen elää omassa kuplassaan ja siitä kuplasta maailma näyttää yhtenäisemmältä ja selkeämmältä kuin mitä se todellisuudessa onkaan.

Minun kuluttajakuplani on pääkaupunkilaisen, luonnonvarojen riittävyydestä ja ilmastonmuutoksesta (jonkin verran) huolestuneen äidin. Kuplastani katsottuna kuluttajan maailma näyttää kärjistetysti tältä: Kaikilla on liikaa tavaraa ja ylimääräisestä halutaan eroon, säilytystilaa on liian vähän, uusia tuotteita hankkiessa hintaa tärkeämpää on laatu ja eettisyys. Ostoksilla käynti on rasittavaa ajanvietettä ja ammattijärjestäjä saisi tulla kotiini ja kellariini urakoimaan koska tahansa. Tavaroiden hankkiminen ja maailman tavarapaljous ahdistaa ekologisista syistä ja halvan tavaran tuottamiseen liittyvien epäkohtien vuoksi.

Siksi olikin kiva lukea tänään Hesarin toimittajan kolumnia. Siinä kerrottiin, että ”tyhjänpäiväinen shoppailu alkaa tuntua onnettoman vanhanaikaiselta, kun kierrätys ja tuunaaminen ovat arvossaan”.

Shoppailun ja yksittäisten ihmisten toiminnan vaikutus vaikkapa ilmastonmuutokseen on häviävän pieni, mutta hienoahan se olisi, jos ihmiset miettisivät kaksi kertaa, kannattaako viiden euron halpapaitaa ostaa joka sesongissa.

Oman kuplan näkökulmaa toistaville ajatuksille on kiva nyökytellä ja ajatella, että hyvään suuntaan ollaan menossa.

Kun kuplasta astuu sivummalle, maailma näyttää kuitenkin aika erilaiselta. Olen vasta oman blogin aloittamisen jälkeen alkanut lueskella säännöllisesti monia blogeja. Minua on yllättänyt se, kuinka merkittävässä osassa tuotteet ja tavaroiden esittely on blogeissa. En edes seuraa Suomen suosituimpia blogeja, jotka ovat kaikki muotiblogeja. Myös suosituissa perheblogeissa tuotteiden ja tavaroiden esittelyä on paljon.

Tuotteiden esittely on tietysti hyvä keino saada blogiin sisältöä säännöllisesti, aina riittää uutta kerrottavaa. On ollut hieman yllättävää huomata, kuinka haltioissaan tavarasta bloggarit ovat. Kun näytteeksi on saatu mitä tahansa tuotetta maksutta, sitä esitellään kovalla innolla. Myös blogien kommentoijat ovat tuote-esittelyistä innoissaan, ainakin kommenttien perusteella siltä näyttää.

Blogikuplasta maailmaa tarkkaileva ei todellakaan voi sanoa, että shoppailu (tai siihen valmistautuminen) olisi vanhanaikaista. Tai sitten seuraan aivan vääriä blogeja. Niin kulutus- ja tuotekeskeiseltä maailma niissä näyttää. Ehkä blogeista onkin turha etsiä signaaleja tulevasta, vaan ne kuvaavat tämän ajan henkeä. Eikä toisaalta voi unohtaa monia tuunaus- ja ekoblogeja.

Taitaa mennä vielä pitkään ennen kuin blogilistan Top 10:ssä on ilmastoblogi tai kierrätysblogi tai hetkeä, jolloin shoppailu halpavaatekaupoissa on lukiolaisten mielestä täysin vanhanaikaista.

Päivän havainto nro 2:
Jos nuoriso on kulutuskeskeistä, niin osaavat vanhatkin. Satuin käymään eräänä arkipäivänä heti aamuyhdeksältä paikallisen osuuskaupan keskikokoisessa myymälässä. Kaupassa oli jo tuohon aikaan käytössä kolme kassaa ja jokaiselle niistä oli pitkä jono.
Kysyin myyjältä, onko heillä aina näin täyttä. Myyjä vastasi, että ei yleensä, mutta tänään on kahvi tarjouksessa.
Uusi silmäys jonoon paljasti, että jokaisessa ostoskorissa olikin sama kahvipaketti.



2 kommenttia:

  1. Ei muoti- tai perheblogien perusteella kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Sä oot tosiaan ehkä lukenut vääriä blogeja. Esim. näitä kirjoittaa tolkun ihmiset:
    http://pihinnaisenelamaa.blogspot.de/
    http://arkijarki.net/
    http://a-lace-diary.blogspot.de/
    http://www.projectmama.info/
    http://ehdoton-ehka.blogspot.de/
    http://paivakirja51c.blogspot.de/
    Moni perhe- ja ainakin muotiblogi on ikään kuin aikakauslehden jatke, ei siinä mun mielestä kummasteltavaa ole. Ja tuskin kukaan ihmettelee, kuinka naistenlehdet on niin kulutuskeskeisiä?
    Mutta blogimaailma voittaa siinä mielessä aikakauslehdet, että se antaa äänen ja julkaisualustan myös toisenlaisille, vaihtoehtoisille ajattelijoille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvistä blogivinkeistä. Pitää lisätä ne lukulistalle, Olen tosiaan vasta vähän aikaa seurannut blogeja säännöllisemmin, joten pitänee etsiä vaan parempaa luettavaa.
    Blogien hyvä puoli on juuri se, että niitä on vaikka mistä aiheista, mutta vaikeutena se, että löytäisi itseä kiinnostavimmat blogit, joita päivitetään säännöllisesti.
    Aloin seurata esim. Vihreät vaatteet -blogia tosi innoissani, jotta oppisin uutta vaatteiden eettisyydestä ja vaateteollisuudesta, mutta ainakin viime aikoina blogi on päivittynyt valitettavan harvoin. No, toisaalta jos päivitykset ovat hyviä, niin voihan niitä odottaa kauemminkin.
    Omakin päivitysaktiiviuuteni on kärsinyt muista kiireistä viime aikoina :-)

    VastaaPoista